De praktijk

Wat kan je verwachten?
En wat verwacht ik van jou?

Als eerste stap verwacht ik dat je een vragenlijst invult. Hoe eerlijker en nauwkeuriger je die invult, hoe gerichter ik te werk kan gaan. Dat doe je vóór je eerste afspraak. Wanneer je bij me langskomt, zal ik vooral luisteren naar jou en je uiteraard wat sturen met gerichte vragen. Dat eerste consult is dan ook een uitgebreid consult (ongeveer anderhalf uur) waarin we volgende zaken bespreken:

  • je huidige klachten en voorgeschiedenis;
  • je huidige eetgewoonten;
  • mijn advies op vlak van voeding en levensstijl, en een plan van aanpak.

Tijdens het eerste of volgende consult ga ik op de behandeltafel vanuit de NRT gerichter op zoek naar oorzaken van problemen.

Motivatie is uiteraard heel belangrijk voor een positief en duurzaam resultaat. Ik zal je stevige handvaten aanreiken, maar je moet natuurlijk zelf actie ondernemen. Zo kan aangepaste voeding je een heel eind op weg helpen, maar ook je algemene levensstijl zal misschien wat moeten veranderen. In mijn rol ga ik uiteraard graag mee op zoek naar de oorzaken die ervoor zorgen dat het misschien niet lukt om tot actie over te gaan.

Orthomoleculaire geneeskunde

‘Orthomoleculair’ betekent dat elke lichaamscel optimale hoeveelheden voedingsstoffen nodig heeft in de juiste verhoudingen om gezond te zijn en al zijn functies te verrichten – ‘de juiste stof op de juiste plaats op het juiste ogenblik’’. De basis van die aanpak is een gezond voedingspatroon, want het heeft geen zin om voedingssupplementen in te nemen wanneer er elke dag fastfood op het menu staat. We streven naar de optimale hoeveelheid van de juiste stoffen in het lichaam, zodat je gezondheid gehandhaafd en bevorderd wordt. Hierbij wordt rekening gehouden met de ‘biochemische individualiteit’ want ieder mens is uniek. Met lichaamseigen stoffen beogen we een modulerende werking, een ondersteuning zodat het lichaam terug in balans komt. Het nadeel aan chemische stoffen zoals geneesmiddelen is immers dat zij altijd een blokkerende of stimulerende werking hebben waardoor de kans op nevenwerkingen groot is.

NRT = Neuro-Reactieve Technieken

‘NRT of Neuro-Reactieve Technieken is een bepaalde vorm van toegepaste kinesiologie (Applied Kinesiology of AK) met een zeer hoge betrouwbaarheidsfactor. Aan de hand van spiertesten kan nagegaan worden waar bepaalde klachten vandaan komen en die spiertesten vormen dan ook de basis van NRT. Onze spieren zijn verbonden met het skelet en door de wervelkolom lopen de zenuwbanen van de hersenen naar de organen. Door een bepaalde spier te testen, wordt via het zenuwstelsel informatie gekregen over het functioneren van een bepaald orgaan of systeem.

NRT bekijkt de aard van de klachten op een andere manier dan gebruikelijk is. Klachten zijn vaak multifactorieel wat betekent dat er sprake kan zijn van een combinatie van een:

  • Structurele oorzaak: ongeval, wervelblokkades, verkeerde houding…
  • Biochemische oorzaak: allergieën, nutriëntentekort, verkeerde voeding, opnameprobleem…
  • Emotionele oorzaak: stress, verdriet, trauma…

Via NRT wordt de relatie gelegd tussen verschillende oorzaken om zo meer inzicht te krijgen.

De spiertesten zijn niet moeilijk of pijnlijk, niet belastend en zijn geschikt voor alle leeftijden.